Czy cukier rzeczywiście jest szkodliwy?
Cukier jest zdecydowanie szkodliwy dla zdrowia, a jego spożywanie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Nadmiar cukru powoduje również nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, co z kolei skutkuje wydzielaniem insuliny – hormonu, który pomaga w przyswajaniu glukozy przez komórki. W wyniku tego procesu poziom cukru we krwi spada, co prowadzi do zmęczenia, drażliwości i wahań nastroju. Spożycie cukru jest również powiązane z wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie, które z kolei doprowadzają do uszkodzenia tkanek i pojawiania się różnych chorób.
Wszystko jest dla ludzi – czy dotyczy to także cukru?
Znane powiedzenie mówi o tym, że wszystko jest dla ludzi, byle stosowane z umiarem. Rzeczywiście, zjedzona od czasu do czasu pizza, wypicie filiżanki kawy, ale i mocniejsze doznania, takie które zapewnią nam akcesoria BDSM czy skoki na bungee oraz wiele innych przedmiotów, produktów i doświadczeń z pewnością nie szkodzi naszemu zdrowiu. Również cukier, używany sporadycznie i w niewielkich ilościach, nie sieje spustoszenia w naszym organizmie. Kluczowe są tu jednak sformułowania „sporadycznie” i „w niewielkich ilościach”. Co to oznacza konkretnie? Czy zjedzenie jednego pączka dziennie to zbyt wiele? Czy dopiero przy pięciu można mówić o nadmiarze?
To zależy. Pączek sam w sobie nie należy do zdrowych przekąsek nie tylko z powodu zawartości cukru, ale także smażenia w głębokim, często przepalonym zwierzęcym tłuszczu. Przyjmując jednak, że ciastko zawiera niewiele cukru i jest usmażone na świeżym, korzystnym dla zdrowia oleju, prawdopodobnie nawet ten jeden pączek dziennie nie zaszkodziłby naszemu organizmowi pod warunkiem utrzymania korzystnej diety przez cały pozostały dzień.
Niestety, żywiąc się, zwykle przyjmujemy cukier, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Zawierają go produkty, po których się tego nie spodziewamy, np. ketchup, pieczywo czy nawet wędliny. W ten sposób spożywamy cukier, nie mając tego świadomości. I to niestety zwykle w ilościach, które zupełnie wykluczają wprowadzenie go w postaci innych produktów (czekolady, ciastek itp.) – jeśli chcemy zachować zdrowie.
Czym zastąpić cukier?
Najkorzystniej w obecnych czasach jest oczywiście zrezygnować z cukru zupełnie. Co jednak, jeśli uwielbiamy np. słodką kawę czy herbatę? Czy jest sposób na to, żeby utrzymać ulubiony smak, a jednocześnie nie używać cukru? Na szczęście tak. Cukier można zastąpić zdrowszymi substytutami, takimi jak np.:
- stevia – naturalny słodzik o zerowej kaloryczności, który można dodać do herbaty, kawy, jogurtu czy koktajli;
- miód – zawiera wiele składników odżywczych i ma właściwości przeciwutleniające. Może być stosowany w kawie, herbacie, koktajlach czy na kanapkach;
- syrop klonowy – naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym, który może być używany w wypiekach, smoothie czy jako słodki dodatek do dań;
- owoce – do słodzenia potraw można użyć suszonych lub świeżych owoców, takich jak daktyle, figi, rodzynki, jabłka czy banany. Zawierają one naturalne cukry i są bogate w składniki odżywcze;
- cynamon – przyprawa, która dodaje smaku i słodyczy potrawom i napojom. Ma niski indeks glikemiczny i może być stosowana w kawie, herbacie, wypiekach czy jako dodatek do owoców.
Warto jednak pamiętać, że w przypadku niektórych osób z cukrzycą lub problemami z poziomem cukru we krwi nawet naturalne substytuty mogą wpłynąć niekorzystnie na poziom cukru we krwi. Poza tym nie wszystkie substancje zastępujące cukier są niskokaloryczne, co również ogranicza ich zastosowanie.
Napisz komentarz
Komentarze