Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama reklama FFCL
Reklama

Dlaczego warto wyeliminować z diety cukier?

W dzisiejszych czasach spożycie cukru jest bardzo wysokie, a nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie zagrożenia wynikają z nadmiernego spożycia cukru oraz jak zastąpić go zdrowszymi substytutami, przeczytaj poniższy tekst.
Dlaczego warto wyeliminować z diety cukier?
Jeśli chcesz wiedzieć, jakie zagrożenia wynikają z nadmiernego spożycia cukru oraz jak zastąpić go zdrowszymi substytutami, przeczytaj poniższy tekst.

Czy cukier rzeczywiście jest szkodliwy?

Cukier jest zdecydowanie szkodliwy dla zdrowia, a jego spożywanie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Nadmiar cukru powoduje również nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, co z kolei skutkuje wydzielaniem insuliny – hormonu, który pomaga w przyswajaniu glukozy przez komórki. W wyniku tego procesu poziom cukru we krwi spada, co prowadzi do zmęczenia, drażliwości i wahań nastroju. Spożycie cukru jest również powiązane z wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie, które z kolei doprowadzają do uszkodzenia tkanek i pojawiania się różnych chorób.

Wszystko jest dla ludzi – czy dotyczy to także cukru?

Znane powiedzenie mówi o tym, że wszystko jest dla ludzi, byle stosowane z umiarem. Rzeczywiście, zjedzona od czasu do czasu pizza, wypicie filiżanki kawy, ale i mocniejsze doznania, takie które zapewnią nam akcesoria BDSM czy skoki na bungee oraz wiele innych przedmiotów, produktów i doświadczeń z pewnością nie szkodzi naszemu zdrowiu. Również cukier, używany sporadycznie i w niewielkich ilościach, nie sieje spustoszenia w naszym organizmie. Kluczowe są tu jednak sformułowania „sporadycznie” i „w niewielkich ilościach”. Co to oznacza konkretnie? Czy zjedzenie jednego pączka dziennie to zbyt wiele? Czy dopiero przy pięciu można mówić o nadmiarze?

To zależy. Pączek sam w sobie nie należy do zdrowych przekąsek nie tylko z powodu zawartości cukru, ale także smażenia w głębokim, często przepalonym zwierzęcym tłuszczu. Przyjmując jednak, że ciastko zawiera niewiele cukru i jest usmażone na świeżym, korzystnym dla zdrowia oleju, prawdopodobnie nawet ten jeden pączek dziennie nie zaszkodziłby naszemu organizmowi pod warunkiem utrzymania korzystnej diety przez cały pozostały dzień.

Niestety, żywiąc się, zwykle przyjmujemy cukier, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Zawierają go produkty, po których się tego nie spodziewamy, np. ketchup, pieczywo czy nawet wędliny. W ten sposób spożywamy cukier, nie mając tego świadomości. I to niestety zwykle w ilościach, które zupełnie wykluczają wprowadzenie go w postaci innych produktów (czekolady, ciastek itp.) – jeśli chcemy zachować zdrowie.

Czym zastąpić cukier?

Najkorzystniej w obecnych czasach jest oczywiście zrezygnować z cukru zupełnie. Co jednak, jeśli uwielbiamy np. słodką kawę czy herbatę? Czy jest sposób na to, żeby utrzymać ulubiony smak, a jednocześnie nie używać cukru? Na szczęście tak. Cukier można zastąpić zdrowszymi substytutami, takimi jak np.:

  • stevia – naturalny słodzik o zerowej kaloryczności, który można dodać do herbaty, kawy, jogurtu czy koktajli;
  • miód – zawiera wiele składników odżywczych i ma właściwości przeciwutleniające. Może być stosowany w kawie, herbacie, koktajlach czy na kanapkach;
  • syrop klonowy – naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym, który może być używany w wypiekach, smoothie czy jako słodki dodatek do dań;
  • owoce – do słodzenia potraw można użyć suszonych lub świeżych owoców, takich jak daktyle, figi, rodzynki, jabłka czy banany. Zawierają one naturalne cukry i są bogate w składniki odżywcze;
  • cynamon – przyprawa, która dodaje smaku i słodyczy potrawom i napojom. Ma niski indeks glikemiczny i może być stosowana w kawie, herbacie, wypiekach czy jako dodatek do owoców.

Warto jednak pamiętać, że w przypadku niektórych osób z cukrzycą lub problemami z poziomem cukru we krwi nawet naturalne substytuty mogą wpłynąć niekorzystnie na poziom cukru we krwi. Poza tym nie wszystkie substancje zastępujące cukier są niskokaloryczne, co również ogranicza ich zastosowanie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaAdvertisement
KOMENTARZE
Autor komentarza: Radio Bon TonTreść komentarza: Zdjęciami darów od mieszkańców dla muzeum przekazanych w 1969 roku niestety nie dysponujemy.Data dodania komentarza: 25.03.2025, 09:56Źródło komentarza: Kroniki miasta 20.03.2025 Dary mieszkańców dla chełmskiego muzeumAutor komentarza: AlbinaTreść komentarza: Chełmskich zdjęć nie ma? Cienkie to nasze muzeum.Data dodania komentarza: 25.03.2025, 07:18Źródło komentarza: Kroniki miasta 20.03.2025 Dary mieszkańców dla chełmskiego muzeumAutor komentarza: babcia klozetowaTreść komentarza: Przestań jątrzyć. Donald jest świetny.Data dodania komentarza: 20.03.2025, 07:06Źródło komentarza: Audioportret 13.03.2025 - zaprasza Przemysław Kargul. Spotkanie z Sylwią Maruszczak-PłuciennikAutor komentarza: AlinaTreść komentarza: Wbrew temu, co Pani Sylwia mówi, Polonia w stanie Michigan jest podzielona i wcale nie cała głosowała na Trumpa. Owszem, paliwo może jest tańsze (nie zauważyłam), ale jedzenie np. już dużo droższe (kosmetyki też.) W zeszłą sobotę był tu wiec Berniego Sandersa (niezależnego senatora, w opozycji do Trumpa), na którym było 9 tysięcy osób protestujących przeciwko Trumpowi i jego posunięciom. Wielu Amerykanów - Polaków też - jest przerażonych tym co się w Ameryce dzieje, szczególnie niszczeniem aparatu państwa oraz relacji z innymi krajami. Uważam się za "prawdziwą" Amerykankę, a jeżdżę "japończykiem"... Moj mąż - rodowity Amerykanin - również. Owszem, ludzie, którzy pracują w amerykańskim przemyśle samochodowym ( i ich rodziny) zwykle jeżdżą amerykańskimi samochodami (kupują je zresztą taniej), ale jeśli np. pojedziemy do Kalifornii, to wszystko troche inaczej wygląda. To, co Pani Sylwia mówi, to jest to jej punkt widzenia, reprezentujący zwolenników Trumpa, a - jak pamiętamy - Trump zdobył 49.8% głosów, podczas gdy Kamala Harris 48.3%, a wiec prawie połowa głosujących była i jest przeciwko Trumpowi. W związku z tym uogólnienia, które Pani Sylwia prezentuje, nie oddają prawdy o Ameryce.Data dodania komentarza: 13.03.2025, 22:52Źródło komentarza: Audioportret 13.03.2025 - zaprasza Przemysław Kargul. Spotkanie z Sylwią Maruszczak-PłuciennikAutor komentarza: Dr hab ODDbytTreść komentarza: \../(-_-)\../Data dodania komentarza: 15.02.2025, 16:05Źródło komentarza: Wieczorna ROCKosfera #364 - Mantra
ReklamaAdvertisement
ReklamaAdvertisement
Reklama
test