Na 300 stronach znajdują się nie tylko opisy lokalnych, staropolskich przysmaków, ale również przepisy pomocne w samodzielnym wykonaniu potraw.
– Zachęcam Państwa do sięgnięcia po tę wyjątkową publikację i odbycia podróży sentymentalnej, może do lat dzieciństwa, może do czasów znanych z opowieści dziadków czy literatury – mówi marszałek województwa Sławomir Sosnowski. – Warto przy okazji uświadomić sobie, że nas, mieszkańców Lubelskiego, ukształtowały stulecia współistnienia obok siebie różnych nacji, tradycji, religii i kultur. Temu właśnie nasza lokalna kuchnia zawdzięcza wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
Jest kilka dań i produktów z naszych okolic: chełmski makaron jajeczny, chmiel krasnostawski, golasy izbickie, a także jabłczanka i tymianek z Fajsławic, zupa chłopska fajsławicka oraz ser w popiele, znany jako 'Popiołek z Krupego”.
Pełną wersję katalogu 'W krainie lubelskich produktów tradycyjnych” znajdziecie TUTAJ
Napisz komentarz
Komentarze