Program to pokłosie raportu Najwyższej Izby Kontroli pod tytułem „Żywienie pacjentów w szpitalach”. W 2018 r. NIK alarmował, że system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego odżywienia pacjentów w szpitalach. - Przepisy nie określają norm żywieniowych, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - wskazała w raporcie NIK.
Do realizacji projektu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” zaproszone są wszystkie szpitale posiadające umowę z NFZ. Placówki, które zdecydują się na udział w programie, po spełnieniu wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1537) oraz zasad realizacji zawartych w zarządzeniu prezesa NFZ, składają wniosek do właściwego Oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia o zawarcie umowy.
Średni dzienny koszt wyżywienia w kontrolowanych przez NIK szpitalach w latach 2015–2017 kształtował się na poziomie od 9,55 zł do 17,99 zł. W szpitalach prowadzących własne kuchnie średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków wynosił natomiast od 3,70 zł do 8,46 zł. Na wdrożenie opracowanego standardu wyżywienia pacjentów przeznaczono ok. 24,5 mln zł rocznie, okres realizacji pilotażu obejmie 24 miesiące.
Placówki medyczne, które przystąpią do programu, mogą liczyć nawet na trzykrotnie większą stawkę na wyżywienie. Pacjentki skorzystają, bo będą mieć odpowiednio zbilansowaną dietę oraz porady dietetyka. Szpitale otrzymają dodatkowe 18 zł 20 gr na każdą pacjentkę.
W ramach pilotażu pacjentki oddziałów położniczych, ginekologicznych, ginekologiczno- onkologicznych oraz neonatologicznych przez co najmniej 12 miesięcy mają zapewnione specjalnie opracowaną dla każdej z pacjentek dietę, uwzględniającą szczegółowe wymagania w zakresie kaloryczności, rodzaju produktów oraz liczby oferowanych posiłków. Nadzór nad planowaniem i przygotowaniem posiłków w szpitalach pełni dietetyk. W trakcie hospitalizacji kobiety mogą skorzystać z konsultacji dietetycznych, poradnictwa i edukacji w zakresie prawidłowego odżywiania. Przy czym opieka nie kończy się wraz z wypisaniem ze szpitala, ponieważ również po zakończeniu leczenia, pacjentka ma zapewnione konsultacje, najczęściej drogą elektroniczną. Ponadto personel szpitala ma obowiązek informować kobiety o działalności Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, gdzie mogą uzyskać m.in. darmową konsultację dietetyczną w trybie on-line.
Na razie na Lubelszczyźnie do programu zgłosił się tylko szpital w Hrubieszowie. Do tej pory we wszystkich oddziałach NFZ złożono 91 wniosków i zawarto 51 umów.
Napisz komentarz
Komentarze