W weekend służby weterynaryjne poinformowały też o pierwszych ogniskach w powiecie krasnostawskim – w miejscowościach Wólka Orłowska w gminie Izbica i Olchowiec Kolonia w gminie Żółkiewka.
Jak poinformował wojewoda lubelski Lech Sprawka, w pierwszym przypadku jest to prawdopodobnie zarażenie wtórne związane z hodowlą lisów. Okazało się bowiem, że padłe indyki z gminy Uścimów trafiły na lisią fermę w Wólce Orłowskiej. Wojewoda wydał rozporządzenia o wyznaczeniu stref zapowietrzonych i zagrożonych (w promieniu 10 km od ogniska). Na wyznaczonych terenach obowiązują różne ograniczenia m.in. dotyczące transportu drobiu, a także nakazy m.in. trzymania drobiu w zamkniętych obiektach w sposób uniemożliwiający kontakt z innymi ptakami oraz wyłożenia mat dezynfekcyjnych na drogach.
Sytuacja w powiecie krasnostawskim jest mniej groźna, ponieważ dotyczy niewielkich gospodarstw, liczących po kilkadziesiąt sztuk drobiu.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował na swojej stronie internetowej, że w związku z wystąpieniem wirusa grypy ptaków w Lubelskiem, władze Hongkongu wprowadziły tymczasowy zakaz importu mięsa drobiowego (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi, z powiatu lubartowskiego w woj. lubelskim. Import drobiu z województwa lubelskiego z powodu wirusa grypy ptaków ma także ograniczyć Białoruś.
Jak dotychczas nie wiadomo, skąd wziął się wirus na Lubelszczyźnie. Aby się nie rozprzestrzeniał, policja zablokowała drogi w okolicy zarażonych ferm.
Jak przypomina Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków nie stanowi zagrożenia dla ludzi, jednak zalecane jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, zwłaszcza dzikimi.
Każdy hodowca musi więc bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji. Zastosować się do nich powinna także każda osoba, która utrzymuje drób na własne potrzeby. Sugerujemy, aby w małych gospodarstwach utrzymywać drób w zamknięciu i zachować szczególne środki ostrożności – informuje Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.
Przypadki zaobserwowania jakichkolwiek zachorowań u drobiu należy natychmiast zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii
Napisz komentarz
Komentarze