Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama dotacje rpo

Lubelskie drugie w kraju pod względem liczby tradycyjnych produktów kulinarnych

Już 223 wyroby z województwa lubelskiego zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Daje to nam drugie miejsce w kraju.
Lubelskie drugie w kraju pod względem liczby tradycyjnych produktów kulinarnych

Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły już 223 smakołyki z województwa lubelskiego, co stanowi ponad 11% całego spisu, liczącego niespełna 2000 pozycji!. Liczba ta daje nam drugie miejsce w chlubnym rankingu województw najlepiej dbających o swoje dziedzictwo kulinarne. 

W ostatnim czasie ogólnopolska Lista Produktów Tradycyjnych powiększyła się o kolejne 7 rarytasów związanych  z naszym regionem. Są to:

  1. Pełnoziarniste mąki z Zabłocia – 14.01.2020 r.
  2. Jabłka, gruszki, śliwki suszone z Wandalina – 02.02.2020 r.
  3. Jabłuszko lubelskie w cieście – 12.02.2020 r.
  4. Buraczak (przaśniak) lubelski – 12.02.2020 r.
  5. Karp wędzony z Bełżca – 27.03.2020 r.
  6. Herbatka owocowa z malinami z Wandalina – 01.04.2020 r.
  7. Pierogi z farszem z karpia – 01.04.2020 r.

Produkt Tradycyjny kształtuje się w ciągu pokoleń, w rezultacie czego staje się dobrem wspólnym danego regionu i zostaje utrwalony w świadomości społecznej.Utożsamiany z Lubelszczyzną smakołyk, oparty na bezcennych przepisach naszych babć, ma pozytywny wpływ na promocję tradycji i kultury województwa. Produkty takie to prawdziwe skarby kuchni regionalnej.

Zestawienie znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu pogłębienie wiedzy konsumentów na temat tradycyjnej żywności i regionalnego dziedzictwa kulturowego oraz zwiększenie ich zainteresowania tego typu produktami. Podstawą wpisu jest tradycja wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat. Udowodnić to należy za pomocą przekazów źródłowych: książek, artykułów prasowych, zdjęć, nagrań, zapisów rozmów z osobami, które były świadkami ich produkcji. Na Listę wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz są elementem tożsamości społeczności lokalnej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Chełmianin N 14.05.2020 10:35
Tak trzymać jestem dumny z ciebie!!! Kłania się Moskwa to twory - Lubelszczyzna czy Chełmszczyzna tak Rosja podczas zarobów nazywała oraz Miki!!!

kłania się Moskwa 13.05.2020 23:09
Lubelszczyzna czy Chełmszczyzna, to słowne twory z okresu zaboru rosyjskiego. Posługując się nimi stawiamy się na równi z polakożercami z Moskwy.

Chełmianin N 13.05.2020 19:49
Nie uznajesz wyjaśnienia Dr Katarzyna Kłosińska Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN..Do doktorka polecam!!!!

miki 13.05.2020 22:19
kogo chcesz uczyć? https://sjp.pwn.pl/zasady/239-61-1-Imiona-polskie;629609.html

Chełmianin N 13.05.2020 12:21
Utożsamiany z Lubelszczyzną gdzie takowa Lubelszczyzna???? Wokół Lublina gdzie się znajduje lubelska gmina nazywaj ja LUBELSZCZYZNĄ. Nigdy i przenigdy taka kraina w historii Polaki nie istniała!!! To ziemia lubelska, a nie województwo lubelskie!! Dr Katarzyna Kłosińska Sekretarz Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN...

Anty n 13.05.2020 18:29
Ten znowu swoje... Obsesyjka? Do doktorka polecam!!!

ReklamaRadio Bon Ton Nowy telefon
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
test