Gastronomia znajduje się na czele branż, które najboleśniej odczuwają skutki lockdownu. Restauracje są nieczynne od 24 października. Gastronomia miała być zamknięta na dwa tygodnie. Mija czwarty miesiąc bez klientów. Restauracje notują spadki przychodów rzędu 80-90%. Restauratorzy ratują się sprzedając jedzenie na wynos, ale i to nie zawsze pomaga.
Przedsiębiorcy z Chełma nie mają złudzeń:
Kiedy rząd pozwoli restauracjom przyjmować klientów - nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że fala upadłości w branży będzie ogromna. Obecnie tylko co piąty lokal gastronomiczny sprzedaje na wynos.
Jak informuje Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej - pierwszy raz w historii, w obliczu epidemii, branża skupiająca około 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób, generująca 37 mld zł do PKB przystępuje do przygotowania pozwu grupowego przeciw Skarbowi Państwa.
Restauratorzy będą domagać się odszkodowań finansowych za poniesione straty przez pracowników i pracodawców branży. Pozew zostanie złożony jak tylko przystąpi do niego 1.000 pokrzywdzonych podmiotów. IGGP szacuje, że dochodzone odszkodowania przekroczą kwotę jednego miliarda złotych.
Pozew obejmie straty poniesione przez przedsiębiorców zarówno w pierwszym okresie restrykcji, tj. od 13.03.2020 do 18.05.2020, jak i obecnych, tj. od 24.10.2020 do 31.01.2021 i później.
Złożenie pozwu planowane jest na początku drugiego kwartału 2021 r.
Wszelkie informacje dotyczące Pozwu zbiorowego można znaleźć na stronie internetowej www.iggp.pl
15 stycznia rozpoczał sie nabór wniosków do Tarczy finansowej PFR 2.0 - jest ona skierowana do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Zakłada pomoc w formie dotacji dla mikroprzedsiębiorstw i w formie dopłat do niepokrytych kosztów stałych dla małych i średnich przedsiębiorstw. Obejmuje firmy, które musiały ograniczyć lub zawiesić działalność w związku z sytuacją epidemiologiczną związaną z COVID-19.Zgodnie z obecnie obowiązującymi zasadami wsparciem objęte są 54 branże opisane kodami Polskiej Klasyfikacji Działalności (kody PKD).
Są nimi objęte również restauracje i gastronomia:
- 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
- 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
- 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych
- 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
- 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
Warunki, jakie trzeba spełnić, aby otrzymać wsparcie z Tarczy Finansowej PFR 2.0 różnią się w zależności od wielkości firmy oraz poziomu spadku przychodów.
Napisz komentarz
Komentarze