Czekała na to branża, czekali goście restauracji. Od dziś lokale gastronomiczne mogą przyjmować gości w środku, a nie tylko w tzw. ogródkach piwnych. Na luzowanie restrykcji restauratorzy - m.in. ci z Chełma - czekali ponad 8 miesięcy.
Restauracje są otwarte w reżimie sanitarnym. A to oznacza, że zajęty może być co drugi stolik, a gości w lokalu może być maksymalnie 50 proc. Odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 metra.
Od 28 maja można będzie też organizować imprezy okolicznościowe w limicie do 50 osób. Uwaga - nie wliczają się do tego osoby, które zostały już w pełni zaszczepione przeciwko COVID-19. W praktyce oznacza to, że wesela, komunie i inne tego typu wydarzenia mogą zgromadzić znacznie więcej niż 50 gości.
Jeśli para młoda zdecyduje się zorganizować wesele w restauracji lub lokalu specjalizującym się w organizacji takich uroczystości, lokal musi oczywiście zadbać o kwestie sanitarne i odpowiednie rozmieszczenie gości. Ważny jest zachowany bezpieczny dystans między stolikami oraz limit osób na stolik. Zasady w tym przypadku mają być takie same jak te obowiązujące w restauracjach.
28 maja otwarte zostaną kryte obiekty sportowe i baseny. Będą one mogły prowadzić działalność przy zachowaniu 50 proc. obłożenia obiektu. Dotyczy to również publiczności, zajęte może być co drugie miejsce na widowni. Natomiast w przypadku zajęć i wydarzeń sportowych poza obiektami, będzie obowiązywał limit do 250 osób. W siłowniach, klubach fitness i solariach będzie obowiązywał limit 1 osoba na 15 m kw.
Napisz komentarz
Komentarze