Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

NFZ chce promować szpitalne jedzenie. Czy posiłki dla pacjentów będą lepsze?

Narodowy Fundusz Zdrowia zamierza promować żywienie w szpitalach. NFZ chce zlecić firmie PR-owej przeprowadzenia kampanii edukacyjnej dotyczącej szpitalnej diety. A te często - przynajmniej zdaniem pacjentów - pozostawia wiele do życzenia.
NFZ chce promować szpitalne jedzenie. Czy posiłki dla pacjentów będą lepsze?

Wśród mieszkańców Chełma zdania dotyczące szpitalnej stołówki są podzielone. Rozmawiał Marcin Petruk:

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

NFZ zamierza zlecić: przygotowanie raportu na temat żywienia w szpitalach, stworzenie dedykowanej strony internetowej, przeprowadzenie cyklu webinarów oraz plebiscytu na najlepszy w zakresie żywienia pacjentów szpital. 

Karmienie w polskich szpitalach trafiło pod lupę Najwyższej Izby Kontroli jeszcze w 2018 r. Okazało się, że nie ma w nich jasnych norm żywieniowych dla pacjentów, zasad kontroli i zatrudniania dietetyków. NIK wykrył również m.in., że szpitalne kuchnie serwowały za mało owoców i warzyw, a za dużo mięsa czerwonego i tłustych przetworów mięsnych. Potrawy były ciężkostrawne, ryby konserwowe lub hodowane pochodziły z rejonów zanieczyszczonych. Zamiast masła pacjenci otrzymywali tłuszcz mleczny do smarowania, a ser zastępowano suszonym hydrolizatem białkowym o smaku i aromacie tego produktu. Na podstawie zebranych danych okazało się, że na dzienne karmienie pacjenta polskie szpitale przeznaczają zaledwie 6 zł.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
test