Wśród mieszkańców Chełma zdania dotyczące szpitalnej stołówki są podzielone. Rozmawiał Marcin Petruk:
NFZ zamierza zlecić: przygotowanie raportu na temat żywienia w szpitalach, stworzenie dedykowanej strony internetowej, przeprowadzenie cyklu webinarów oraz plebiscytu na najlepszy w zakresie żywienia pacjentów szpital.
Karmienie w polskich szpitalach trafiło pod lupę Najwyższej Izby Kontroli jeszcze w 2018 r. Okazało się, że nie ma w nich jasnych norm żywieniowych dla pacjentów, zasad kontroli i zatrudniania dietetyków. NIK wykrył również m.in., że szpitalne kuchnie serwowały za mało owoców i warzyw, a za dużo mięsa czerwonego i tłustych przetworów mięsnych. Potrawy były ciężkostrawne, ryby konserwowe lub hodowane pochodziły z rejonów zanieczyszczonych. Zamiast masła pacjenci otrzymywali tłuszcz mleczny do smarowania, a ser zastępowano suszonym hydrolizatem białkowym o smaku i aromacie tego produktu. Na podstawie zebranych danych okazało się, że na dzienne karmienie pacjenta polskie szpitale przeznaczają zaledwie 6 zł.
Napisz komentarz
Komentarze