Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Ekspres ciśnieniowy a kawa ziarnista - jaka będzie najlepsza?

Dobry ekspres do kawy to skarb, jednak nie tylko on będzie ci potrzebny do zaparzenia naprawdę wyśmienitego naparu. Niezbędne będą zwłaszcza wysokiej jakości ziarna, odpowiadające za finalny smak gotowego naparu. W poniższym artykule dowiesz się, jaka kawa ziarnista pozwoli ci przygotować aromatyczny napój, który zadowoli kubki smakowe każdego prawdziwego kawosza.
  • 02.02.2023 13:40
  • Autor: Grupa Tipmedia
Ekspres ciśnieniowy a kawa ziarnista - jaka będzie najlepsza?

Jakie są dostępne gatunki kawy?

Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest zawierająca niewielkie ilości kofeiny Arabica, która należy do kaw szczególnie lubianych, głównie ze względu na swój zrównoważony smak - jest on pozbawiony zarówno kwasowości, jak i nadmiernej goryczy. W niektórych palarniach można znaleźć również gatunek zwany Liberica, charakteryzująca się delikatnym smakiem i aromatem orzechów, jednak ze względu na jej słabą moc, znacznie częściej spotykana jest w roli dodatku do mieszanki różnorodnych ziaren. Robusta to drugi obok Arabiki znany rodzaj kawy, trafiających w gusta miłośników intensywnych i dobrze pobudzających naparów. Warto ponadto wiedzieć, że każdy z gatunków kawy posiada co najmniej kilkanaście odmian, w zależności od miejsca, w którym jest on uprawiany.

Kawa ziarnista czy mielona, którą wybrać?

Wśród kaw dostępnych na sklepowych półkach można zauważyć kawę ziarnistą i mieloną. Zdecydowanie najlepiej sięgnąć po ziarna do samodzielnego zmielenia, która będzie wyjątkowo aromatyczna. Zależy ci na wyjątkowych doznaniach smakowych? Wybierz świeżo palone ziarna z rzemieślniczej palarni jak Finest Coffee, a gotowy napar zaskoczy cię prawdziwym bogactwem smaków. Kawę ziarnistą zaparzysz w dowolnym ekspresie - jeżeli nie jest on wyposażony w młynek, możesz zakupić to urządzenie oddzielnie.

Jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego?

Istotnym kryterium, jakie warto mieć na uwadze podczas wyboru kawy do ekspresu ciśnieniowego jest stopień palenia ziaren. Najbardziej aromatyczne są ziarna ciemno palone, zaś najwięcej kwasowości zawierają ziarna krótko palone, co w tym przypadku może nie być zaletą. Dobrze również wiedzieć, że w niektórych przypadkach jasno palone ziarna mogą przyczyniać się ponadto do szybszego zużycia ceramicznego młynka w ekspresie. Kawa do ekspresu przede wszystkim musi być świeżo palona. Z tego też względu, przed jej zakupem nie zapomnij sprawdzić na opakowaniu, kiedy była mielona lub kiedy ziarna zostały wypalone - jeżeli będą starsze niż 4 miesiące, lepiej poszukać innej mieszanki. 

Poznaj rodzaje kawy polecane przez profesjonalistów!

Jeżeli powyższe wskazówki wciąż nie rozwiały twoich wątpliwości, możesz zdecydować się na jedną z polecanych przez baristów mieszanek, które znajdziesz na stronie https://finestcoffee.pl. To rzemieślnicza palarnia kawy, w której znajdziesz wyśmienite gatunki kawy, idealne do przyrządzania naparu zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i innymi metodami. Wśród szczególnie polecanych mieszanek znajdują się między innymi Finest Espresso 01, czyli Arabica 100% idealna dla fanów słodkich, czekoladowo-orzechowych aromatów oraz Finest Crema 01, łącząca w sobie 85% Arabiki i 15% Robusty, charakteryzująca się bogatym i złożonym smakiem z nutą mlecznej czekolady i słodkiego karmelu.

--- Artykuł sponsorowany ---


test