Sycąca klasyka, czyli pierogi ruskie
Pierogi ruskie to danie, które jest uwielbiane w Polsce. Co więcej, świetnie sprawdza się zarówno na diecie mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dlatego sprawdź, jak je przyrządzić – jeśli nie masz na to czasu, to rozwiązaniem może być catering np. https://www.zdrowycatering.pl/dieta-vege/, który ma pierogi ruskie w swoim menu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g twarogu,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- ciasto – mąkę wymieszaj z ciepłą wodą i olejem, zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta, a później odstaw na 30 minut;
- farsz – ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie połącz z twarogiem; cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor; dodaj cebulę do farszu i dopraw do smaku;
- rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki;
- nałóż farsz na środek i sklej brzegi pieroga;
- gotuj pierogi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Grecka musaka w wersji wege
Czas na nieco bardziej oryginalny przepis, czyli na klasyczną musakę w wersji dla wegetarian. Na przygotowanie tego dania musisz przeznaczyć więcej czasu, możesz też zamówić catering dietetyczny. Ta opcja jest dostępna w wielu miastach w Polsce np.:
- w Chełmie – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/chelm/,
- w Lublinie – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/lublin/,
- w Rybniku – https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/rybnik/.
Zależy Ci na samodzielnym przygotowaniu musaki? Skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 duża cukinia,
- 2 ziemniaki,
- 1 puszka soczewicy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml mleka,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i oregano.
Sposób przygotowania:
- bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw na 20 minut, a następnie opłucz i osusz;
- ziemniaki ugotuj i pokrój w plastry;
- cebulę i czosnek podsmaż na maśle, dodaj soczewicę, dopraw oregano, solą i pieprzem;
- beszamel – rozpuść masło, dodaj mąkę, chwilę podsmaż i stopniowo wlewaj mleko; mieszaj, aż sos zgęstnieje, a później dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową;
- warzywa układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym – każdą warstwę polewaj sosem beszamelowym;
- piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.
Makaron z sosem pomidorowym i bazylią
Makaron to prawdziwa klasyka, a do tego to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Przekonaj się, jak przyrządzić ten tradycyjny obiad w wersji vege.
Składniki:
- 200 g makaronu;
- 400 g przecieru pomidorowego;
- świeża bazylia;
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy.
Sposób przygotowania:
- ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź;
- podgrzej pasatę pomidorową na średnim ogniu i dodaj ciecierzycę;
- gotuj sos przez około 10 minut, dopraw solą i pieprzem;
- dodaj do sosu posiekane listki bazylii i wymieszaj;
- makaron wymieszaj z sosem pomidorowym.