Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Tradycyjne obiady w wersji vege – 3 inspiracje

Lubisz tradycyjne smaki kuchni polskiej, śródziemnomorskiej lub północnej? W wielu z nich ważnym elementem dania jest mięso, ale to wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z ulubionych potraw. Po prostu skorzystaj z naszych inspiracji na tradycyjne obiady w wersji vege.
  • 30.08.2024 06:14
Tradycyjne obiady w wersji vege – 3 inspiracje

Sycąca klasyka, czyli pierogi ruskie

Pierogi ruskie to danie, które jest uwielbiane w Polsce. Co więcej, świetnie sprawdza się zarówno na diecie mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dlatego sprawdź, jak je przyrządzić – jeśli nie masz na to czasu, to rozwiązaniem może być catering np. https://www.zdrowycatering.pl/dieta-vege/, który ma pierogi ruskie w swoim menu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • ciasto – mąkę wymieszaj z ciepłą wodą i olejem, zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta, a później odstaw na 30 minut;
  • farsz – ziemniaki ugotuj i utłucz, a następnie połącz z twarogiem; cebulę posiekaj drobno i podsmaż na złoty kolor; dodaj cebulę do farszu i dopraw do smaku;
  • rozwałkuj ciasto i wykrawaj krążki;
  • nałóż farsz na środek i sklej brzegi pieroga;
  • gotuj pierogi w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Grecka musaka w wersji wege

Czas na nieco bardziej oryginalny przepis, czyli na klasyczną musakę w wersji dla wegetarian. Na przygotowanie tego dania musisz przeznaczyć więcej czasu, możesz też zamówić catering dietetyczny. Ta opcja jest dostępna w wielu miastach w Polsce np.:

Zależy Ci na samodzielnym przygotowaniu musaki? Skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 duża cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i oregano.

Sposób przygotowania:

  • bakłażany i cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw na 20 minut, a następnie opłucz i osusz;
  • ziemniaki ugotuj i pokrój w plastry;
  • cebulę i czosnek podsmaż na maśle, dodaj soczewicę, dopraw oregano, solą i pieprzem;
  • beszamel – rozpuść masło, dodaj mąkę, chwilę podsmaż i stopniowo wlewaj mleko; mieszaj, aż sos zgęstnieje, a później dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową;
  • warzywa układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym – każdą warstwę polewaj sosem beszamelowym;
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.

Makaron z sosem pomidorowym i bazylią

Makaron to prawdziwa klasyka, a do tego to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Przekonaj się, jak przyrządzić ten tradycyjny obiad w wersji vege.

Składniki:

  • 200 g makaronu;
  • 400 g przecieru pomidorowego;
  • świeża bazylia;
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy.

Sposób przygotowania:

  • ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź;
  • podgrzej pasatę pomidorową na średnim ogniu i dodaj ciecierzycę;
  • gotuj sos przez około 10 minut, dopraw solą i pieprzem;
  • dodaj do sosu posiekane listki bazylii i wymieszaj;
  • makaron wymieszaj z sosem pomidorowym.

Artykuł sponsorowany


test